Гатуем разам з “БП” 

РЭЦЭПТЫ СМАЧНАСЦЯЎ АД ТАЦЦЯНЫ І НАТАЛЛІ

Зараз лепш больш часу праводзім дома. Чым заняцца, каб не сумаваць? Як варыянт, навучыцца гатаваць альбо ўдасканаліць свае навыкі! Сёння мы завіталі ў сталовую Бярэзінскага лясгаса. Сакрэтамі кулінарнага майстэрства з нашымі чытачамі падзяліліся загадчыца вытворчасці Таццяна Філончык і повар-кандытар Наталля Дзеравянка.

Заходзім у сталовую, нас ахоплівае духмяны пах свежай выпечкі і…

- Сёння гатавалі катлеты з “кірыешкамі”, - тлумачыць Таццяна Пятроўна.

Аказваецца, так наведвальнікі сталовай называюць “Папараць кветку”.

- Гатуецца яна вельмі проста. Курыная грудка, цвёрды сыр, алей і масла сметанковае, паніровачныя сухары, цыбуля і соль. Перш за ўсё зробім начынку: натром на тарцы масла сметанковае і сыр. І паставім у халадзільнік. Курынае філе прапускаем праз мясарубку разам з ачышчанай цыбулінай, каб атрымаўся фарш. Дабаўляем у яго адно яйка і соль на смак. Усё старанна перамешваем. Фармуем катлеткі. Размінаем фарш у далоні і ў сярэдзіну кладзём сырную нарыхтоўку. Затым трэба катлеткі “запаніраваць”. Узбіваем яйка, апускаем у сумесь кожную катлету, пасля гэтага абсыпаем іх паніровачнымі сухарамі. У невялікай каструлі разаграваем алей. Абсмажваем катлеты ў алеі да з'яўлення залацістай скарыначкі - прыкладна 3-4 хвіліны. Вось і гатова катлета “з кірыешкамі”.

Аказваецца, у Таццяны Пятроўны працоўны стаж больш за 20 гадоў. У свой час яна скончыла Баранавіцкі тэхналагічны тэхнікум. Шмат гадоў шчыравала ва ўпраўленні па адукацыі, спорце і турызме Бярэзінскага райвыканкама. Затым – у “Амадэусе”. А як адчыніла дзверы сталовая лясгаса – працуе тут.

- Менавіта Таццяна Пятроўна, можна сказаць, і “адчыняла” нашу сталовую. Падбірала кадры, выбірала абсталяванне, - дадае намеснік дырэктара Бярэзінскага лясгаса Віталій Умінскі. – Яна вопытны супрацоўнік, сапраўдны прафесіянал.

Сёння калектыў сталовай складаюць 5 чалавек, якія ў дзень абслугоўваюць каля 100 наведвальнікаў. Водзывы пра стравы, абслугоўванне толькі “смачныя”. Абавязкі Таццяны Пятроўны шматгранныя: каардынуе дзеянні іншых работнікаў сталовай, складае меню, адказвае за пастаўкі прадуктаў. Іншы раз жанчына падчас абеду выходзіць у зал, каб даведацца меркаванні наведвальнікаў наконт меню.

- Мы імкнёмся выканаць запыты кожнага, каб у нас было заўсёды цёпла, утальна, як дома, - дадае Таццяна Філончык. – Але ў першую чаргу арыентуемся на работнікаў лясгаса. Да прыкладу, кожны работнік на 1 базавую велічыню можа ў месяц бясплатна харчавацца. Пагадзіцеся, гэта прыемны “бонус”.

А што на дысерт?

Любіць здзіўляць работнікаў лясгаса ды і жыхароў Бярэзіншчыны рознымі смачнасцямі повар-кандытар Наталля Дзеравянка. Многія з нецярпеннем чакаюць 10 гадзін раніцы, каб зазірнуць у сталовую, набыць штосьці смачненькае.

- На мой погляд, выпечка – гэта творчы працэс. Тут павінны прысутнічаць і прафесіяналізм, і натхненне, а яшчэ, галоўнае – любіць тое, чым займаешся, - дадае Наталля Станіславаўна. Асаблівай папулярнасцю ў наведвальнікаў сталовай карыстаецца “Рулет фруктовый”. Цікава, як яго прыгатаваць?

- Вельмі проста, - запэўнівае Наталля Станіславаўна. – Для гэтага спатрэбяцца цукровая пудра, павідла. Для бісквіту - мука, цукар, яйкі і ванілін. Прыступім да прыгатавання. Яйкі неабходна дасканала ўзбіць з цукрам і ванілінам, зручней за ўсё гэта рабіць міксерам. Затым дабаўляем муку і ўзбіваем яшчэ каля 20 секунд, каб яна добра перамяшалася з масай. Духоўку нагрэць да 200-210 градусаў. Паверхню, на якой будзем выпякаць, заслаць паперай для выпечкі. Выліць цеста, раўнамерна яго размеркаваць. Выпякаць прыблізна хвілін 30. Гатовы рулет пакласці на ручнік паперай уверх, акуратна зняць паперу. І намазаць гарачы бісквіт павідлам. Скруціць усё ў рулет. Прыемнага апетыту!

Дарэчы, у сталовай лясгаса захоўваюць усе меры прафілактыкі каранавіруснай інфекцыі: работнікі сталовай працуюць у сроках індывідуальнай абароны (маскі, пальчаткі, халаты). Для наведвальнікаў ёсць дазатары з антысептычнымі сродкамі. Сталы стаяць аддалена адзін ад аднаго.

Сталовая ў матэрыяле Бярэзінскай Панарамы

Рэцэптамі смачным страў дзеляцца повар-кандытар Наталля Дзеравянка і загадчыца вытворчасці Бярэзінскага лясгаса Таццяна Філончык.

Юлія БУКЕЛЬ.

Фота Алены ГРОМАВАЙ.

   В субботу, 23 мая 2020 года, состоится прямая телефонная линия с Министром лесного хозяйства Республики Беларусь Дрожжа Виталием Александровичем. Задать интересующие вопросы Министру можно будет по телефону 8 017 200-46-01 с 9.00 до 12.00 часов.

09 мая в квартале 128 выдел 13 Березинского лесничества, в объектив фотоловушки попал житель г. Минска вывозивший бытовой мусор в лес. На гражданина наложено административное взыскание в виде штрафа по статье 15.30 Кодекса об административных правонарушениях Республики Беларусь и выдано предписание на очистку лесного фонда от мусора.

Статья 15.30 Загрязнение леса и иной древесно-кустарниковой растительности, Кодекса об административных правонарушениях Республики Беларусь предусматривает следующую ответственность – влечет предупреждение или наложение штрафа в размере до двадцати базовых величин, на индивидуального предпринимателя – до пятидесяти базовых величин, а на юридическое лицо – до трехсот базовых величин.

В связи с установившейся сухой погодой напоминаем, что за нарушение требований пожарной безопасности в лесах или на торфяниках либо запрета на их посещение грозит административная ответственность, предусмотренная ч. 1 и 2 ст. 15.29 КоАП Республики Беларусь: до 1350 рублей (50 базовых величин) штрафа.

forest9may

Виталий Гринкевич, инженер по охране и защите леса ГЛХУ «Березинский лесхоз».

Полезная информация

Объявления

1. Березинский лесхоз реализует 

Наименование Цена c НДС
Мёд натуральный (за 1 кг)  от 13,20 руб.
Пиломатериалы по прайсу (за м3)       от 126 руб.
Лесоматериалы по прайсу (за м3)  от 70 руб.
Дрова по прайсу (за м3)  от 18 руб.
Прочая продукция по прайсу (за м3)  от 8,4 руб.
Продукция питомника по прайсу (за шт.)  от 6 руб.
Тел: (01715) 67409, 67407

2. График работы ПМУ Березино

День недели
Время работы
Понедельник - воскресенье            08:00 - 17:00
Тел: +375 29 7333222

Приобрести продукцию лесхоза можно за наличный и безналичный расчет.

Питомник лесхоза

Питомник лесхоза

Пиломатериалы

Пиломатериалы

Столовая лесхоза

Столовая лесхоза

Мёд натуральный

Мёд натуральный

Государственное лесохозяйственное учреждение Березинский лесхоз.